niedziela, 16 maja 2010

7 portes (Barcelona)

typ lokalu: restauracja
lokalizacja: Pg Isabel II, 14, Barcelona
kuchnia: katalońska
poziom cen: wysoki
subiektywna ocena w skali 1-6: 5

170 lat historii mówi samo za siebie.
W porze obiadowej i kolacyjnej restaurację oblegają tłumy (choć raczej tłumy turystów), na stolik trzeba czekać na zewnątrz, na ulicy. Niezbyt uprzejmy kelner wskazuje palcem, kto następny wchodzi - czy naprawdę bar, gdzie można wypić aperitif byłby zupełnie od rzeczy?

Obsługa wewnątrz wciąż nie powala przesadną troską o klienta, ale jest profesjonalna, większych gaf nie odnotowaliśmy.

Jedzenie wynagradza wiele.
Świetne dania kuchni katalońskiej, wiadomo - przekąsek zimnych i ciepłych do woli, ogromny wybór ryb i owoców morza, przyzwoity mięs, na deser koniecznie catalan creme brulee!
Bardzo ciekawa selekcja win, obsługa potrafi doradzić i w tej kwestii.

I chociaż miejsce nieco nadęte i chyba zachłyśnięte swą sławą, to sława całkiem zasłużona i nie powiem, wróciłabym na tę paellę z przyjemnością.

7 portes

sobota, 15 maja 2010

La Bombeta (Barcelona)

typ lokalu: bar rybacki
lokalizacja: Plaça de la Maquinista 3, Barcelona
kuchnia: ryby i owoce morza
poziom cen: średniowysoki
subiektywna ocena w skali 1-6: 6

Bary rybny w starym stylu. Pełen wybór owoców morza, wszystko świeżutkie, prosto z sieci rybackich w porcie oddalonym o kilkadziesiąt metrów. Niektóre jeszcze rusza się na talerzu. Mniam.

Doskonałe wino podawane w szklaneczkach, żadnych tam kieliszków. Trzecią butelkę przynosi do stolika sam właściciel ;)

Lepiej udać się tam wcześniej niż w porze normalnej katalońskiej kolacji, około 18-19, bo wieczorem knajpę oblegają dzikie tłumy. Być w Barcelonie i nie zjeść w Bambecie to grzech.


PS. Kto zna hiszpański i przetłumaczy mi, co jest napisane nad barem?



niedziela, 2 maja 2010

Locanda lanczowo

Dziś w Locandzie dawali zapiekany ser kozi na purée z białej fasoli z mieszanką sałat na przystawkę, potem labraksa z purée homarowym i szpinakiem oraz comber z sarny ułożony na leśnych grzybach z dodatkiem cebulek cipollini, a na deser panna cottę z najwspanialszym sosem malinowym, jaki jestem w stanie sobie wyobrazić.

Powiem tylko: SEVEN!
Niech żałuje, kto nie był.

niedziela, 25 kwietnia 2010

Locanda (Łódź, Traugutta)

typ lokalu: restauracja
lokalizacja: Łódź, ul. Traugutta 3
kuchnia: śródziemnomorska
poziom cen: makarony 19-48 zł, dania główne 27 - 55 zł
subiektywna ocena w skali 1-6: 7

Fe-no-me-nal-ne miejsce.
Jestem totalnie zachwycona.

Nie wiem, dlaczego nie trafiłam do tego miejsca wcześniej, bo jest to dokładnie to, czego w Łodzi zawsze mi brakowało. Miła, bezpretensjonalna atmosfera wnętrza, sympatyczna, rzeczowa obsługa, rozsądne ceny i absolutnie fantastyczne jedzenie.

Dziś wpadliśmy tam tylko na chwilę w biegu, zdążyliśmy spróbować halibuta w sosie z muli i spagetti z krewetkami w oliwie czosnkowej z chili - oba dania powaliły nas na kolana. Na pewno wrócimy tam niedługo na kompletny posiłek, bo menu wygląda bardzo, bardzo zachęcająco. Sałatki, makarony własnej roboty, pizza, świetnie skomponowane dania rybne i mięsne, wybór win i drinków, a na deser poza klasykami - perełka w postaci lodów bazyliowych podanych z pomidorami gotowanymi w syropie makowym.

Wpisuję na listę ulubionych!





http://www.locanda.pl/

sobota, 24 kwietnia 2010

Sakana again

Z tego wszystkiego w trybie pilnym udaliśmy się do Sakany, ,po Zielonym Chrzanie musieliśmy natychmiast przypomnieć sobie, jak smakuje sushi. I z niekłamaną przyjemnością stwierdzam, że maki z krewetką w tempurze i z grillowanym łososiem, poprawione na deser omletem z łososiem, grzybami i mango wciąż rulez. Yeah.

piątek, 23 kwietnia 2010

Sushi Zielony Chrzan (Port Łódź)

typ lokalu: sushi bar
lokalizacja: Łódź, ul. Pabianicka 245 (Port Łódź)
kuchnia: japońska, sushi
poziom cen: maki od 7 zł
subiektywna ocena w skali 1-6: 3-

Wnętrze w stylu prosektorium, czyli takie, jak lubię najbardziej. Sterylne białe lakierowane stoliki, kolorowe wygodne krzesła, pozytywna energia - szkoda, że to właściwie koniec pozytywów.

Weszliśmy do prawie pustego lokalu, zajęte były dwa stoliki. Kelnerka bardzo miła, uśmiechnięta, podała karty, po chwili wróciła po zamówienie, plus - można wymienić elementy zestawów na inne, choć z komentarzem, że "normalnie tego nie robią".

A dalej już równia pochyła.

Zamówiliśmy po jednej rolce maków na początek. I czekaliśmy na nie DWADZIEŚCIA PIĘĆ MINUT. W pustym lokalu, przypominam, i obserwując DWÓCH kucharzy pracujących przy barze. A może to byli statyści?

Przy czym przez te prawie pół godziny siedzieliśmy przy pustym stoliku, żadnej sałatki w ramach umilenia oczekiwania, nie podano też ręczników do umycia rąk. Po dwudziestu pięciu minutach podano JEDNO (!) z naszych zamówień, pięć minut później drugie. Zastanawiam się, czy może nie mają tam jeszcze skompletowanej zastawy, bo dostaliśmy tylko sushi na deseczkach i małe miseczki do sosu sojowego - deseczki ustawione były na środku stołu, więc chyba przydałyby się jeszcze talerzyki?

No i najgorsze ze wszystkiego - samo sushi było kompletnie nijakie. Ryby mało i kiepskiej jakości, bez smaku. Japoński fast-food i to nie w dobrym znaczeniu tego słowa. Szkoda, zważywszy na fakt, że w Łodzi wciąż nie ma dobrego sushi.



poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Satyna (Łódź, Plac Komuny Paryskiej)

typ lokalu: restauracja
lokalizacja: Łódź, Pl. Komuny Paryskiej 5a
kuchnia: europejska
poziom cen: danie główne 25 - 47 zł
subiektywna ocena w skali 1-6: 5

Za Gazetą:
"(...) restauracją, która została otwarta (choć jeszcze nieoficjalnie) pod koniec zeszłego roku jest Satyna. Zajęła wnętrza przy pl. Komuny Paryskiej 5a, w których mieściła się kiedyś La Carousel. Lokal czekał na nowego gospodarza około dwóch lat, a efekt remontu można już oceniać.Satyna to restauracja o przestronnym, ciepłym i jasnym wnętrzu. Na gości czekają miękkie krzesła i głównie czteroosobowe stoliki. W dużych oknach wiszą zasłony, a pod sufitem wykonane z niewielkich kawałków szkła żyrandole. Z głośników sączy się spokojna muzyka, a na dzieci czeka zakątek z zabawkami. "Dobra kuchnia w dobrej cenie" to motto, którym kierują się właściciele restauracji. I rzeczywiście, ceny są przystępne i mieszczą się w przedziale od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za danie. Swoim gościom Satyna oferuje przekąski, zupy, dania rybne i mięsne, pasty oraz desery kuchni europejskiej i fusion. Jest też specjalny zestaw dla najmłodszych."
Wszystko prawda.

Bardzo przyjemnie wrażenia już od wejścia - przestronne, jasne, zachęcające wnętrze, krzesła nie tylko wyglądają na wygodne, ale naprawdę trudno z nich wstać, a obsługa robi wszystko, żebyśmy przestali próbować.

Tylko menu - jakoś nie zachwyciło nas niczym szczególnym - jest owszem, poprawne, ale nie zaskakuje, dość oklepane zestawienia, to samo, co wszędzie. A można było choć jedno danie w każdej kategorii dać inne - i już byłoby lepiej. Bo ileż można jeść śledzika / carpaccio z kurczakiem / stekiem i tiramisu / creme brulee?

W ramach przekąski od szefa kuchni podano pasztet z konfiturą i grzanką (tak, dokładnie ten sam, który dostajemy w Revelo). Z przystawek wybraliśmy owo nieśmiertelne carpaccio z polędwicy wołowej, porcja spora, ładnie podana, ale - no właśnie - polędwica nie do końca rozmrożona. Ot, mała wpadka, ale nie powinna mieć miejsca w tej klasie lokalu. Zachwycił mnie za to sos, z którym podawany był kurczak (dodatkowo faszerowany szynką parmeńską i rucolą) - serowo-grzybowo-orzechowy oraz idące z nim placuszki warzywne - to danie polecam serdecznie (a jest jednym z tańszych, 29 zł). Za to sola była już bardzo zwyczajna - mnie tam przypominała tę rybę w chlebie, którą jadałam w latach osiemdziesiątych wracając z mamą z Uniwersalu na Placu Niepodległości - co jest najwyższą pochwałą, która może zdarzyć się rybie w panierce. Z tym, że wciąż pozostaje ona tylko rybą w panierce. Desery nas nie skusiły, może dlatego, że byliśmy już pełni po uszy. Skończyliśmy tylko Mojito - było takie, jak być powinno.

W Satynie czuje się, że dobre samopoczucie gościa jest priorytetem. Od dbałości o najmniejsze drobiazgi, jak krem do rąk w toalecie czy dodatkowe papierowe serwetki do dania ociekającego oliwą, przez wygodne siedzenia, przyjemną muzykę (za mojego ukochanego Sinatrę od razu dałam im plus) po obsługę, która spełnia wszystkie nasze życzenia.

Na pewno warto się wybrać, choć mam nadzieję, że menu będzie jednak odrobinę podrasowane, bo inaczej szybko się znudzi. Póki co trudno w nim doszukać się deklarowanego "fusion".



http://www.restauracjasatyna.pl/