7. edycja Festiwalu Dobrego Smaku
25-27.06.2010 Łódź
Festiwal w tym roku odbędzie się w ostatni weekend czerwca w Łodzi. Tegoroczna edycja rozwinęła swoją formułę. Potrwa aż trzy dni i odbywać się będzie w czterech strefach festiwalowych:
KAWIARNIE I RESTAURACJE FESTIWALOWE
25 - 27 czerwca 2010 r.
Festiwal Dobrego Smaku - rozpoczęcie części dla restauracji i kawiarni, w tym konkurs na najlepszą Restaurację Festiwalową
12.00 - rozpoczęcie konkursu na najlepszą restaurację Festiwalową. Do Festiwalu został zaproszone również kawiarnie i herbaciarnie, ale nie biorą one udziału w konkursie.
Degustacja festiwalowych potraw przez mieszkańców Łodzi oraz anonimowe jury, które ma za zadanie wybrać 3 najlepsze (I.II.III miejsce).
Restauracje i kawiarnie, biorące udział w Festiwalu, są oznakowane naklejkami, plakatami, balonami. Otrzymują również gadżety: menu, podkładki, piny.
Konkurs trwa do godz. 15 w niedzielę, wtedy anonimowe jury przestaje oceniać festiwalowe potrawy. Natomiast restauracje i kawiarnie przyjmują swoich gości do późnego wieczora.
25 - 26 czerwca (piątek - sobota) 2010 r., przy ulicy Piotrkowskiej od godz. 12.00 rusza biuro Festiwalowe. Namiot Gazety Wyborczej, Partnera i patrona medialnego Festiwalu. W miejscu tym można poczytać Gazetę, zapoznać się z programem Festiwalu, otrzymać gadżety promocyjne. Namiot udekorowany balonami Festiwalu i Urzędu Miasta.
-
od godz. 12 rusza grupa Animatorów - przebrani za kucharzy animatorzy pojawią się na głównych ulicach Łodzi z mapami Festiwalu, rozdając je przechodniom.
-
KULINARNA GRA MIEJSKA
26 czerwca (sobota), start: 12:00, pasaż Schillera
Wspólnie z Łódzkim Stowarzyszeniem Inicjatyw Miejskich Topografie organizuje kulinarną grę miejską. Polegać będzie na odwiedzeniu wszystkich festiwalowych lokali, rozwiązaniu czekających tam zadań i zebraniu jak największej ilości punktów. Dla najlepszych czekają nagrody! Wspólna promocja Gry na portalu Topografie.pl i Festiwaludobregosmaku.eu. Do gry mogą zgłaszać się zespoły składające się z 2 osób. Chętni do zmierzenia się z kulinarnymi wyzwaniami mogą zgłaszać swój udział wypełniając formularz na na stronie www.topografie.pl/FDS
Nagrody w Kulinarnej Grze Miejskiej:
1. miejsce - dwa noclegi dla 2 osób w Hotelu Focus (do wyboru Bydgoszcz, Szczecin lub Łódź),
2. miejsce – kolacja dla 2 osób w restauracji Hotelu Focus w Łodzi, gadżety festiwalowe
3. miejsce - kolacja w restauracji Hotelu Focus w Łodzi
SZKOŁA DOBREGO SMAKU
26 i 27 czerwca 2010
Miejsce: andel's Hotel Łódź
W Szkole „Dobrego Smaku” będą mogli wziąć udział wszyscy chętni łodzianie, rejestrując się pod adresem konkurs@festiwaldobregosmaku.eu. O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń oraz wykupienie Karnetu Festiwalowego: 1 dzień - 150 zł, 2 dni - 250 zł.
PROGRAM:
I Dzień Szkoły Dobrego Smaku - 26 czerwca
10:00 Rozpoczęcie Szkoły Dobrego Smaku
10:30 – 12:00 pokaz: Kuchnia fusion - Mirosław Jabłoński, Szef Kuchni andel's Hotel Łódź
12:30 – 14:00 pokaz: Kuchnia francuska - Constant-Michel Labarre, mistrz kuchni francuskiej, Prezes Akademii Konkurs Bocuse d'Or Poland
14:00 – 15:30 pokaz: wina austriackie + prezentacja księgi The Austrian Wines- Jakub Majer, Sommelier
16:00 Rozdanie uczestnikom dyplomów i zakończenie I Dnia Szkoły Gotowania
II Dzień Szkoły Dobrego Smaku - 27 czerwca
10:00 Rozpoczęcie Szkoły Dobrego Smaku
10:30 – 12:00 pokaz: Kuchnia z mrożonych warzyw - przystawki - Marek Widomski, członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni, założyciel Krakowskiej Kuźni Kulinarnej
12:30 – 14:00 pokaz: Kuchnia Constant-Michel Labarre, mistrz kuchni francuskiej, Prezes Akademii Konkurs Bocuse d'Or Poland
14:30 – 15:30 pokaz: Kuchnia międzynarodowa - Mirosław Jabłoński, Szef Kuchni andel's Hotel Łódź
16:00 rozdanie uczestnikom dyplomów i zakończenie II Dnia Szkoły Gotowania
GALA ROZDANIA NAGRÓD
27 czerwca 2010
O godz. 19.00 - uroczysta gala rozdania nagród w Hotelu Focus. W uroczystości udział biorą; władze Miasta, partnerzy, patroni medialni, właściciele lokali festiwalowych oraz zaproszeni goście.
Festiwal Dobrego Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz